De osteopaat zal het paard, de hond of de kat onderzoeken op verminderde beweeglijkheid van de diverse structuren: spieren en gewrichten worden gecontroleerd op spanning, beweeglijkheid, temperatuur en vorm. Ook de vacht is een belangrijke informatiebron; hoe ziet de vacht eruit: glanzend of dof, glad of met oneffenheden (b.v. bobbeltjes), zijn er wel of geen zweetplekken aanwezig, etc. Het is daarom van belang dat het dier niet nat is van de regen of bezweet is na gedane arbeid. Na inventarisatie van de verkregen informatie kan de primaire oorzaak van het probleem worden geanalyseerd.

De osteopaat behandelt niet de symptomen maar de oorzaak. Er wordt niet alleen onderzocht in het gebied van het lichaam waar de klacht optreedt. De osteopaat onderzoekt het hele lichaam en behandelt juist die gebieden waar de oorzaak wordt aangetroffen.

De behandeling bestaat uit zachte, manuele technieken die voor het dier beslist niet onaangenaam zijn. De osteopaat werkt alleen met de handen. Door bepaalde spieren te ontspannen en/of een geblokkeerde wervel of geblokkeerd beengewricht los te maken, wordt het lichaam in staat gesteld zijn evenwicht (neurofysiologisch) te herstellen en dus zichzelf te genezen. Ook de huid en het onderhuids bindweefsel worden via milde technieken “losgemaakt”. De meeste dieren beleven een behandeling als een prettige ervaring en zijn daarna meestal volledig ontspannen.

Het aantal behandelingen wat nodig is, is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid blokkades, de ernst van de klachten en hoe lang de klachten al aanwezig zijn. Meestal zijn 1 tot 3 behandelingen voldoende.

Een osteopathische behandeling heeft een behoorlijke impact op het gehele lichaam. Voor het beste effect is het daarom van belang het dier na de behandeling een aantal dagen rust te geven. Dit is nodig om het lichaam de tijd te geven om de veranderingen die door de behandeling in gang zijn gezet, te verwerken. Na de rustperiode zult u merken dat het dier zich beter kan bewegen, soepeler is en zich prettiger voelt. Voor wat betreft de paarden kan na één week de training weer rustig worden hervat. Het paard kan in eerste instantie wat last krijgen van spierpijn door de veranderingen en het weer dragen van de ruiter.